İşletmeler İçin Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Dünya nüfusunun yaklaşık % 40’ı yani yaklaşık 3 milyar insan sosyal medya ağlarında aktif durumda.  Televizyon veya radyo gibi geleneksel platformların aksine, sosyal medya herkese uyan tek bir çözüm sunmaz, bunun yerine amaca bağlı olarak çalışır.  Sosyal Medya Pazarlama stratejilerinin sayısı, sosyal medya ağlarının sayısı kadar fazladır.

Başarılı sosyal medya pazarlama çalışmaları, kuruluşlar net hedefler oluşturduğunda, hedef kitlesinin ne istediğini anladığında, alakalı ve ilgi çekici içerik ürettiğinde, ürün veya hizmetine uygun doğru sosyal medya platformlarını seçtiğinde ve tüm kanallarının sosyal medyada paylaşılmasına olanak tanıdığında elde edilir.

Sosyal Medya Pazarlama

İşletmeler İçin Sosyal Medya Pazarlamalamasının Faydaları

İşletmeler için sosyal medya, ürünlerini veya hizmetlerini tanıtmak için geniş fırsatlar sunar. Popüler sosyal medya siteleri nasıl ki kullanıcıların uzak yerlerde ki aileleri veya arkadaşları ile iletişim kurmalarını sağlıyorsa, işletmeler içinde müşterileri ile iletişim kurmalarını sağlamak gibi aynı amaca hizmet sunmaktadır.

Kullanıcılar artık markalarla etkileşimde bulunmayı bekliyorlar, bu da pazarlamacıların talebi artırmak ve sattıkları ürünün erişimini genişletmek için inanılmaz fırsatlara sahip oldukları anlamına geliyor.

Pazarlamacılar sosyal medya aracılığıyla şunları yapabilir:

  • Hedef kitlenin ilgisini çekin. Katılım, müşterilerle güven oluşturmanın ve zaman içinde gelişebilecek bir ilişki kurmanın başarılı bir yoludur.
  • Marka bağlılığını artırın. Katılım, markaya sadakati beraberinde getirir. Kullanıcılar; haber güncellemeleri, bilgilendirici ve eğlenceli videolar aracılığıyla markayı daha yakından tanıyabilir.
  • Diğer kanallarla entegre edin.
  • Yeni potansiyel müşteriler oluşturun. Pazarlamacılar genel kullanıcılar arasında farkındalık yaratabilir ve trafik oluşturabilir. Bu da somut potansiyel müşterilere dönüşebilir.

Organik ve Ücretli Sosyal Medya Pazarlaması

İki tür sosyal medya pazarlama vardır: Organik ve ücretli. İkisi arasında ki fark öncellikli olarak bütçe ile ilgilidir.

Organik sosyal medya pazarlaması; kullanıcıların Facebook’ta gönderi paylaşımı veya Twitter da kullanıcılarla etkileşimleri gibi sosyal medyanın ücretsiz unsurlarından yararlandığı durumdur. Bu durum, pazarlama gelirlerini artırmak isteyen işletmeler için çok önemlidir. İşletmeler sosyal topluluklarını oluşturabilir ve sonra daha fazla katılım için onları web sitelerine yönlendirebilir.

Ücretli sosyal medya pazarlaması; sosyal ağlarda resimler, videolar şeklinde sunulan sponsorlu veya ücretli reklam içeriğini içerir. Platforma bağlı olarak reklamlar; konuma, satın alma alışkanlıklarına veya kişisel ilgi alanlarına göre kullanıcıları hedefleneler. Organiklerin aksine, ücretli de, içeriğinizi doğrudan ilgi gösterme olasılığı yüksek olan kullanıcılara sunar.

Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Sosyal Medya Pazarlama Kampanyası Türleri

Pazarlamacıların sosyal medyada kampanya planlama konusunda farklı seçenekleri vardır. Bunu en iyi yapan ana kampanyalar:

Prospecting Kampanyası

Prospecting, geçmişte ürününüz veya hizmetinizle etkileşime girmemiş tamamen yeni müşterilere ulaşmakla ilgilidir. Bu kampanyalar, kullanıcıları bilgi edinmek için girdikleri web sitesi içerikleri aracılığı ile reklamlara yönlendirilir. Bu kampanyada amaç, satın almak değil, yalnızca potansiyel müşterilerinizi sitenize, ürününüze veya hizmetinize yönlendirmektir.

Kampanyanızı planlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

  • Potansiyel müşterileri belirlemek için araştırma yapın. Bu hedef kitleye, hitap edecek bir anahtar kelime listesi oluşturun ve bunları gönderinize hashtagler olarak yerleştirin. Sayfaları arayın ve potansiyel müşterilerin bir listesini oluşturun ve onlara en iyi nasıl yaklaşılacağını belirlemek için sosyal medya davranışlarını gözlemleyin.
  • Potansiyel müşterilere ilgi gösterin. Gönderilerini gözlemleyin ve yararlı bulabilecekleri içerikle aynı şekilde yanıt verin. Bu şekilde, kendinizi hızlı bir satış isteyen birinin aksine bir çözüm sağlayıcı olarak sunarsınız.
  • Tutarlı olun. Özgün ve samimi olun! Değer sağladığınızdan ve sadece sohbet etmeye veya zamanlarını boşa harcamaya çalışmadığınızdan emin olun.
  • Duyarlı olun. Sizinle iletişim kurmak istediklerinin farkında olun ve zamanında cevap verin. Onlarla paylaştığınız gönderi hakkında soruları veya yorumları olabilir.

Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Retargeting Kampanyası

Retargeting, daha önce sizinle etkileşimde bulunan kullanıcıları yeniden hedefleyen kampanya türüdür. Yeniden hedefleme, sosyal medyada ürününüze veya hizmetinize ilgi gösteren kullanıcıları tanımlamak ve etkileşim kurmalarını sağlamaktır.

Genel olarak hedeflemeniz gereken kullanıcılar;

  • Sitenizi geçmişte bir ara ziyaret eden.
  • Önceki gönderilerden gelen bağlantılara tıklayan.
  • Sosyal medya sayfanızdaki sohbetleri başlatan veya yanıt veren.
  • Web sitenizde ki alışveriş sepetine bir ürün ekleyen ancak ödeme bölümüne devam etmeyen.
  • Sosyal medya sayfalarınıza abone olan.
  • Pazarlama e-postalarınıza abone olan.

Yeniden Hedefleme Nasıl Yapılır?

  • Web sitenize genellikle piksel olarak adlandırılan bir kod parçası yerleştirin.
  • Kod her ziyarette tarayıcılarına bir çerez bırakacaktır.
  • Ziyaretçileriniz online olarak göz attıklarında, yeniden hedeflenen reklamlarınızı görecekler.
  • Daha sonra sitenize yönlendirilecekler.

Conversion Kampanyası

Conversion kampanyası, kullanıcıları ödeme yapan müşterilere dönüştürmeye veya aşağıdaki gibi başka şekillerde harekete geçmelerini sağlamaya odaklanır:

  • Bir teknik inceleme, sunum veya örnek olay indirme.
  • Bir e-posta listesine katılma.
  • Bir form veya anket doldurma.
  • Bir müşteri temsilcisiyle online sohbete katılma.

Bu kampanyalar, yalnızca daha derin bir etkileşim gösterdiği için değil, kullanıcıların e-posta adresleri ve daha fazla değerli bilgiler sağladığı için faydalıdır.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejinizi Oluşturma

Sosyal medyada potansiyel müşterilerle etkileşim kurmanın pratik ayrıntılarına geçmeden önce bir strateji oluşturmak önemlidir. Bu, izleyicilerinizi ve neye önem verdiklerini anlamayı planlamayı içerir.

  • Video, grafik, resim veya metin gibi, ne tür içeriğin çalışacağını belirleyin.
  • İçeriğin tonunu ve stilini belirleyin.
  • Hangi konuların hedef kitlenizde yankı uyandıracağını belirleyin. Kitlenizin videoyu sevdiğini biliyor olabilirsiniz, ancak ne tür videoların onları meşgul tutacağını bilemeyebilirsiniz.
  • İçeriği nasıl tükettiklerini anlayın. Demografik bilgiler, en iyi sonuçlara yol açacak içerik türlerine odaklanmanıza yardımcı olacaktır.

Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Bir Sosyal Medya Platformu Seçme

Pazarlamacılar için bir sonraki adım, hangi sosyal medya platformlarının hedef kitleleri için iyi çalıştığını seçmektir. İlk adım bir kullanıcı profili oluşturmaktır, ancak önde gelen platformların çoğu, özellikle de Facebook ve Instagram, hem bireysel kullanıcılar hem de işletmeler için tasarlandığından, hangisinin sizin için doğru olduğunu belirlemek önemlidir.

Bir işletme profili sahibi olmak; yeni bağlantılar, müşteriler ve iş ortakları bulmanın kullanışlı bir yoludur. İşletme profiliniz, Facebook ve Instagram aracılığı ile analiz yapma avantajı sağlar:

  • Hedef kitlenizin, alıcı davranışları ve demografik yapı hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Doğru içeriğin, doğru hedef kitlenin doğru zamanda görüntülenmesini sağlar.
  • Gönderdiğiniz reklam, etkinlik ve diğer bilgiler hakkında bilgi raporlarını inceleyebilirsiniz.
  • Dönüşüm oranlarını gözlemleyebilirsiniz.

Peki, pazarlama kampanyanız için doğru sosyal medya platformu nedir? Seçenekleriniz şunlardır:

Facebook

Facebook, dünyada ki en yaygın kullanılan bir sosyal medya platformudur. Google ve YouTube’un ardından online olarak en çok ziyaret edilen üçüncü sitedir. İşletmeler, her ay Facebook’ta 2 milyar kişiye pazarlama yapmaktadırlar.

Facebook, işletmelerin her bir reklamın performansını izleyen raporlar veren Facebook Analytics gibi self servis araçlar aracılığıyla kitleleri hedeflemelerine olanak tanır.

Facebook’un pazarlamacılara sunduğu araçlar arasında:

  • Facebook Grupları: Facebook Grubu özelliği, şirketinizin bir konuda ki uzmanlığını göstermenize yardımcı olur. Benzer düşünen insanları fikir ve öngörülerini paylaşmak için birbirleri ile buluşturur. Burada markalar, kendi ilgi alanlarını içeren konuşmaları yönlendirebilir. Grubunuzda ne kadar çok üye olursa, erişim o kadar fazla olur.
  • Facebook Insights: Facebook Insights’ta bulunan veriler, hedef kitlenizin pazarlamanıza nasıl tepki verdiğini öğrenmenize yardımcı olur. Analiz verileri, “beğeniler” ve “beğenme kaynakları”, ”yeni beğeniler” , “beğenilmeyenler” ve video istatistiklerini içerir. Ayrı ayrı Facebook gönderileri için erişim ve katılım hakkında bilgi veren veri dosyası da bulunmaktadır.
  • Facebook Analytics: Facebook Analytics panosu, işletmeniz ve kitleleri hakkında ki geçmiş satın alma davranışları / alışkanlıkları, online etkinlik, ilgi alanları ve daha fazlası gibi verilere erişmenizi sağlar. Kontrol panelinden, neredeyse her aktivite veya olay hakkında bilgi içeren bir rapor oluşturabilirsiniz.
  • Facebook Video: Facebook Video, potansiyel müşterilerle ve müşterilerinizle yakın düzeyde etkileşim kurmanıza olanak tanır. Facebook, hem yerel hem de canlı videoda ki yorumlarda kişisel etkileşimler yoluyla bu etkileşimi güçlendiriyor. Gerçek zamanlı olarak yayınlanan Facebook canlı yayın, Facebook Reklamları ile birleştirilebilen bir diğer özelliktir.
  • Facebook Reklamları: Facebook reklamları, işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini yerel ve küresel kitlelere tanıtmasına olanak tanır. İster yeni başlayan ister deneyimli bir pazarlamacı olun, potansiyel müşteriler toplamak, web sitesi trafiğini artırmak, satışlar oluşturmak ve marka bilinirliğini artırmak için bir Facebook reklam kampanyası oluşturabilirsiniz. Bu reklamlar arasında video, teklifler, potansiyel müşteriler ve carousel ad bulunur.

 

Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Instagram

Instagram, fotoğraf ve video aracılığı ile işletmelerin ürünlerini ve hizmetlerini online ortamda kullanıcılara sunmasını sağlar. Instagram’ın pazarlamacılara sunduğu araçlar arasında:

  • Instagram Insights: Instagram gönderilerinizden gelen gösterimler ve erişimle ilgili ayrıntıları ve ayrıca profilinizden aldığınız web sitesi tıklamalarının sayısını görmenizi sağlayan platform analiz aracıdır. Bunlar Instagram işletme hesabınıza bağlanır, böylece pazarlama çabalarınızın etkisini değerlendirebilir, takipçileriniz hakkında daha fazla bilgi edinebilir, Instagram ile ne zaman etkileşim kurduklarını ve en iyi gönderilerinizin neler olduğunu ve hangilerinin yankı uyandırmadığını öğrenebilirsiniz.
  • Instagram Lead Ads: Potansiyel müşterilerin iletişim bilgilerini toplayan platformun reklam aracıdır. Bunlar, Facebook haber akışlarında görünerek Facebook ile bütünleşir.
  • Instagram Hikayeleri: Hikayeler, kullanıcının Instagram feedlerinde görünür ve yalnızca 24 saat görüntülenebilir. Instagram hikayelerinde ki reklamlar, marka ve ürün bilinirliğini artırmak ve indirimli satışları duyurmak için mükemmeldir.
  • Instagram Videosu: Instagram hikayelerinizde ki canlı video akışları; takipçi çekmenin ve bilgi iletmenin harika yollarıdır. Instagram Live, videonuzu 24 saat boyunca kullanıcı feedlerine yerleştiren bir akış özelliğidir. Kısa bir süre içinde fark edilmenin en kesin yolu olduğu anlamına gelir. Örneğin; Yeni ürünleri tanıtabilir ve canlı bir Soru-Cevap için sorular toplayabilirsiniz.

Sosyal Medya Pazarlama Rehberi

Twitter

Twitter, 2006’da piyasaya sürüldü ve bugün ayda 321 milyondan fazla aktif kullanıcısı var. Şirketlere, kullanıcılarla sohbet etme, bir ürün veya promosyon hakkında farkındalık yaratma ve halka açık tartışmalara katılma özelliği sağlar.

Twitter’ın pazarlamacılara sunduğu araçlar arasında:

  • Tweetler: Tweetlwe; eğlenceli, eğitici ve tanıtımın bir karışımı olabilir, ancak önemli olan düzenli olarak yayınlamaktır, böylece takipçi akışlarının en üstünde görünürler. Pazarlamacılar; takipçileri promosyonlara, tanıtımlara, web sitelerine ve daha fazlasına yönlendirebilir. Ayrıca takipçilerle bire bir iletişim kurabilir.
  • Twitter Sohbetleri: Bunlar, bir hashtag ile bağlantılı genel konuşmalardır. Nasıl çalıştıklarına bağlı olarak, sohbetler; özel etkinlikler etrafında toplanabilir veya yinelenebilir. Her iki durumda da, takipçilerle daha doğrudan ve samimi olan daha yüksek bir düzeyde etkileşim kurmak için iyi fırsatlardır.
  • Twitter Hashtagleri: Şirketler, hashtagler oluşturarak takipçileri konuya çekebilir ve bu onların keşfedilmelerini kolaylaştırır. Hashtagler; kampanyaları tanıtmak, izlemek ve potansiyel müşterilerle bağlantı kurmak için harika bir yoldur.
  • Kullanıcı Mentionları: Pazarlamacıların bir tweet içinde belirli Twitter kullanıcılarından bahsetmesine ve onlarla etkileşim kurmasına olanak tanıdığından, potansiyel pazarlama kampanyaları için yararlı bir araçtır . Twitter kullanıcı adından bahsedildiğinde (hepsi @ sembolü ile devam eder), bu takipçiler bir sohbete çağrıldıkları konusunda uyarılır.

Pinterest

Pinterest, 2010 yılında piyasaya sürülen dijital bir not defteridir. Şu anda platform her ay 250 milyon aktif kullanıcıya ulaşmaktadır. İşletmeler; videolardan, infografiklere ve görsellere kadar değişen görsel içerikler oluşturabilir. Pazarlamacılar Pinterest‘i aşağıdaki şekillerde kullanabilir:

  • Kullanıcıları anahtar kelimelerin yanı sıra ilgi alanları, konum, dil, cihaz ve cinsiyete göre hedeflemek için Tanıtılan Pinler özelliğini kullanın.
  • Kullanıcıların Pinterest uygulaması aracılığıyla ürün satın almasına izin vermek için Satın Alınabilen Pinler özelliğini kullanın.
  • Pinterest, kullanıcıların ürününüzü de içerebilecek içerik aramasına izin verdiği için farkındalık yaratın.
  • Ürün ve hizmetleri tanıtmak için hem bilgilendirici hem de eğlenceli içerikler yayınlayın.

Sosyal Medya Algoritmalarını Anlamak

Sosyal medya algoritmaları, Facebook veya Instagram gibi sosyal medya platformlarının, kendi platformlarına özgü kriterlere göre içeriği filtrelemesi, sıralaması ve düzenlemesidir. Tüm platformlar için evrensel bir standart yoktur ve bunlar sıklıkla değişmektedir. Bu nedenle pazarlamacıların sosyal medya stratejilerinden en iyi şekilde yararlanmak için stratejilerini öğrenmeleri ve sürekli takip etmeleri gerekir. Örneğin:

Instagram Algoritması:

  • İlgi Alanı: Arama geçmişine ve etkileşime dayalı olarak kullanıcıların belirli gönderilerle ne kadar ilgilendiği.
  • Yenilik: Son birkaç saat içinde yayınlanan gönderiler, büyük olasılıkla eski yayınlar yerine görülür.
  • İlişki: En çok gösterime sahip olan gönderiler, en çok etkileşim kuranlardır.

Facebook Algoritması:

  • Facebook’un algoritmaları, en fazla sayıda etkileşim oluşturan içeriği vurgulamak üzerine tasarlanmıştır.
  • En çok yorum, paylaşım veya beğeni alan içerik.
  • Facebook’ta çoğu içerikten en fazla etkileşimi alma eğiliminde olan Facebook Live videoları.
  • Facebook’ta diğer kullanıcı içerikleriyle aktif olarak etkileşime giren kullanıcılar tarafından üretilen içerik.

Twitter Algoritmaları:

  • Yenilik: Yeni gönderilerin, kullanıcıların akışlarında görme olasılığının daha yüksektir.
  • Kullanıcı güvenilirliği: En güvenilir olduğu kanıtlanmış hesaplar, kullanıcılara en fazla görünürlüğe sahip olacaktır.
  • Yerel içerik: Yalnızca Twitter’da paylaşılmak üzere tasarlanan ve harici web sitelerine bağlantı vermeyen gönderiler en fazla tanıtımı alır.
  • Etkileşim: Belirli bir hesapla ne kadar çok kullanıcı etkileşimde bulunursa, o hesapta ki gönderileri o kadar çok görülür.

LinkedIn algoritmaları:

  • Alaka düzeyi: Bir kullanıcı tarafından paylaşılan anahtar kelimeli içerik, aynı zamanda diğer kullanıcılar tarafından görülebilir.
  • Güvenilir kaynaklar: Güvenilir web sitelerinden bağlantı paylaşan içerik, diğer web sitelerinden gelenlere göre daha fazla görünürlük elde edecektir.
  • Yaygın olarak paylaşılan içerik: Yaygın olarak paylaşılan gönderiler, ağın dışından kullanıcılara ulaşmaktırmak, bu gönderiyi başkaları için daha görünür hale getirecektir.

Pazarlamacıların içeriklerinin görünürlüğünü artırmak için sosyal medya algoritmalarını kullanabilecekleri yollar şunlardır:

  • Anketler, sorular ve daha fazlası gibi etkileşim getiren içerikler oluşturun.
  • Kullanıcıları; gönderiyi görmeleri ve yanıt vermeye teşvik edilmeleri için etiketleyin.
  • Hashtagler ile içerik paylaşımı yapın, böylece içeriği daha fazla sayıda insan görebilir.
  • Paylaştıklarınızın güvenilir, alakalı ve güncel olduğundan emin olun.
  • İçeriğinizin en az % 80’inin sosyal medya platformuna özgü olduğundan ve insanları başka sitelere götürmediğinden emin olun.
  • Canlı videoyu kullanın; bu özellikle özel etkinlikler veya birebir görüşmeler için işe yarar.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejiniz İçin İçerik Oluşturma

Kullanmayı planladığınız kampanya, strateji ve sosyal medya platformunun türünü belirledikten sonra, eylemek geçmek için doğru içeriğe ihtiyacınız olacak. Kullanmak isteğiniz içeriğinizin bitmek bilmeyen mesaj miktarından uzaklaştırmak için şu şekilde planlamalısınız:

  • Alakalı
  • Bilgilendirici
  • Kullanışlı
  • Eğlenceli
  • Paylaşılabilir

Tıpkı sosyal medya platformları gibi, aralarından seçim yapabileceğiniz birçok farklı içerik seçeneği var. İşletme pazarlaması için en çok işe yarayanlar:

  • E-kitaplar
  • Blog gönderileri
  • Infografikler
  • Sınavlar ve anketler
  • Makaleler
  • Slayt gösterileri
  • Podcastlar