DSP SSP DMP ve Ad Exchange Nedir 4
DSP SSP DMP ve Ad Exchange Nedir 4

DSP, SSP, DMP ve Ad Exchange Nedir?

DSP, SSP, Ad Exchange veya DMP kısaltmalarıyla karşılaştığınızda, her şeyin biraz karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Teknolojideki ilerlemenin gerisinde kalmanıza değil, bunun yerine avantajlarından yararlanmanıza yardımcı olmak için programatik reklamcılığı ve ekosistemini basit terimlerle sizler için açıkladık.

Reklam endüstrisi son on yılda büyük değişiklikler geçirdi. Programatik reklamcılığın geliştirilmesi, reklam verenler ve yayıncılar arasındaki ilişkiyi basitleştirdi ve herkesin daha hızlı ölçeklenmesini sağladı. Programatik reklamcılık, reklam envanterini otomatik olarak satın almak ve satmak için teknolojinin kullanılmasıdır; burada reklam verenler ve yayıncılar yalnızca karşılanması gereken koşulları belirler.

İlgili yayıncıları aramanıza, satıcılara ulaşmanıza ve onlardan size reklam yerleşimleri satmalarını istemenize gerek yoktur. Bunun yerine, tüm sürecin otomatik olarak yapılacağı platformu seçerek hedef kitlenizin yerini, ilgi alanlarını, yaşını ve daha fazlasını belirtebilirsiniz. Dahası, bu platformları çalıştıran algoritmaları düşünmenize bile gerek yok.

Programatik Reklamcılık Ekosistemi Terimleri

Online reklamcılığın evrimiyle birlikte, çevrimiçi kampanya yönetimini daha basit hale getirmek için reklamcılık ekosistemine birden çok bileşen katıldı. Programatik reklamcılık ekosisteminin her bileşenine daha yakından bakalım.

DSP

DSP Nedir?

Programatik reklamcılıkta; reklam veren bir DSP ile çalışır. DSP veya Demand-Side Platform, reklam verenlerin reklam alanları satın almasını sağlayan bir yazılımdır. DSP’ler, reklam verenlerin belirli kitleleri hedeflemesine, teklifleri kontrol etmesine ve merkezi raporlama verilerini almasına olanak tanır. DSP yalnızca bir alıcının tarafını temsil ettiğinden, reklam envanteri sunan bazı tedarik kaynaklarıyla entegre edilmesi gerekir.

Bir DSP İle Çalışarak Nasıl Avantajlara Erişirsiniz?

  • Tüm kampanyalarınızı başlatmak, yönetmek ve optimize etmek için tek bir arayüz.
  • Tek seferde binlerce reklam yerleşimine erişin.
  • Zengin kitle hedefleme yetenekleri.
  • Gerçek zamanlı bilgiler.
  • Kampanya performansını analiz etmek için en önemli ölçümlere erişin.
  • Daha etkili bütçeleme.

DMP

DMP Nedir?

Data Management Platform (DMP), gelen çerez verilerini depolamak, sıralamak ve hedefi iyi belirlenmiş reklam kampanyaları yürütmek hedefi ile kitle segmentleri oluşturmak için kullanılan bir yazılımdır. DMP’ler ayrıca programatik reklamcılık ekosisteminin diğer bölümleriyle entegre edilerek özelleştirilmiş kitleler oluşturmaya olanak tanır. DMP, verileri reklam hedeflemede kullanmaları için kitle verilerini DSP’lere iletir.  Başka bir deyişle, DMP’ler DSP’leri işlenmiş bilgilerle besler. Piyasada bulunan çözümlerin çoğu, DSP’ler ve DMP’lerdir

SSP

SSP Nedir?

SSP veya Arz Tarafı platformu, yayıncıların reklam alanı satmasını sağlayan bir yazılımdır. SSP’ler ile yayıncılar reklam envanterini yönetebilir, reklamlarla doldurabilir ve web sitelerinden para kazanabilir.

Demand-Side Platform gibi, Supply-Side Platform da Ad Exchange’e bağlanır ve onu mevcut reklam envanterinin özellikleri hakkında bilgilendirir. SSP’ler, reklam envanterini merkezileştirir, yayıncıların minimum fiyatı belirlemesine ve gerçek zamanlı açık artırmalara katılmasına olanak tanır.

 

Ad Exchange

Ad Exchange Nedir?

Ad Exchange, dijital reklam envanteri ticareti sürecini kolaylaştıran açık bir pazar yeridir.  Basitçe ifade etmek gerekirse, reklam borsası DSP’lerin ve SSP’lerin buluştuğu yerdir. Ekosistemin ortasında yer alır ve tüm işlemi mümkün kılar.  Ad Exchange’ler, reklam verenlerin DSP’lerinden gelen teklifleri değerlendirir, tekliflere ve uygunluğa göre bir kazanan belirler.

Real-Time Bidding Nedir?

Gerçek zamanlı teklif verme (RTB), programatik reklamcılığın en popüler biçimidir. Ancak tüm programatikler RTB değildir.

Real-Time Bidding, gerçek zamanlı olarak gerçekleşen çevrimiçi açık artırmalar aracılığıyla reklam gösterimlerini satın almanın ve satmanın bir yoludur. Programatik reklamlarda, tüm işlem bir web sayfası yüklenirken milisaniyeler içinde gerçekleşir.

RTB

Native Ad Networks Nedir?

İlk önce açıklamamız gerekirse, Native Ad Networks ile Ad Exchange aynı şey değillerdir. Bir Native Ad Networks medya alıcıların bağlantı kurmalarını sağlayan bir teknoloji platform olarak tanımlanmaktadır. Gereksinimleri belirlemelerine, reklam alanı değiştirmelerine ve reklam kampanyalarını koordine etmelerine olanak tanır.

Native Ad Networks, reklam verenler ve yayıncılar arasında bir aracıdır. Yayıncının envanterini toplar ve reklamverenlere satar. Ad Exchange’ler, açık bir pazardır. Reklam verenler ve yayıncılar doğrudan işleme katılır.

Gerçek zamanlı açık artırmalara katılma fırsatı, DSP’leri reklam alışverişlerini Native Ad Networks’ten ayırır, ancak bazı yerel reklam ağları şu anda RTB açık artırmalarını desteklemektedir. Ad exchange’ler ayrıca reklam verenlere kampanyaları üzerinde daha iyi kontrol sağlayarak onlara işlem sürecinin tüm ayrıntılarını sunar ve daha ayrıntılı kampanyalar yürütmelerine olanak tanır.

Online reklamcılık dünyası çok çeşitli bir ekosisteme sahiptir. Ekosisteminin her bileşeninin avantajları ve zorlukları vardır. Sonraki gönderilerde size reklamcılık yazılımları arasındaki farklar ve detayları hakkında daha fazla bilgi vereceğiz.