Doğal Reklam Nedir ve Neden Önemlidir
Doğal Reklam Nedir ve Neden Önemlidir

Doğal Reklam Nedir ve Neden Önemlidir?

Doğal reklam, göründükleri platformun görümünü, hissini ve işlevini taklit eden bir dijital reklam biçimini tanımlamak için kullanılan terimdir. Ek olarak doğal reklamlarını  Native doğal reklamlar olarakta duyabilirsiniz.Çoğu zaman programatik reklamcılık veya sosyal medyada bulunan doğal reklamcılık, bir uygulamadaki veya web sitesindeki normal içeriğin görünümünü yansıtmak içindir ve bu nedenle ilk bakışta reklam olarak görünmez. Asıl hedefi, izleyicileri ücretli bir içeriğe mazur bırakırken bir web sayfasının düzenini doğal akışında korumaktır. Özellikle okuyucuları hali hazırda zevk aldıkları deneyimden aniden uzaklaştırmadıkları için, doğal reklamlar birçok pazarlamacı için tercih edilir. Doğal reklam nedir sorusunu bu aşamada sizlere aktardık.

Doğal Reklam Nedir ve Neden Önemlidir 1

Doğal Reklam Neden Önemlidir?

Bazen kişiler arasında dürüst olmayan bir girişim olarak gözükebilir fakat yüksek kaliteli içerikler ve ilgi çekici reklamlar ile bu algıyı kırabilirsiniz. Birçok kaliteli doğal reklam örnekleri mevcut. Şimdi sizlerle adım adım avantajlarını inceleyelim;

Deneyimi Yükseltir

Pazarlamacıların hedef kitlelerle yüksek değerli ve keyifli deneyimler yaratmasına olanak sağladığı için önemlidir. Ücretli reklamlar zaman zaman performansta düşüş yaşarken, doğal reklamcılığın popülaritesi birçok sektörde artırıyor. Yalnızca okuyucular için daha ilgi çekici olmakla kalmaz, aynı zamanda daha yüksek tıklama oranlarıyla daha iyi performans gösterir.

Marka Bilinirliğini Arttırır

Net bir tıklama hedefi olmadığından ve bunun yerine ilgi çekici ancak organik bir şekilde bir markanın adına veya hizmetlerine olan ilgiyi arttırmaya çalıştığında, izleyiciler reklamı gördüğünde bir reklam havası olmadığı için markaya ısınabilir. Doğal reklam türleri kampanyalarınıza başlamadan önce karar vermenize yardımcı olabilecek birkaç istatiğe göz atalım;

  • Klasik görüntülü reklamlardan 40 kat daha yüksek tıklama oranına sahiptir.
  • Tüketicilerin %53’ü doğral reklamlara klasik görüntülü reklamlardan daha sık bakıyor.
  • İzleyicilerin %70’i, geleneksel bir reklamdan ziyade doğal bir reklam gönderisinden ürünler hakkında bilgi edinmeyi tercih ediyor.
  • Kullanıcılarının neredeyse %77 si bir reklam okuyormuş gibi hissetmedi.

Doğal Reklam Nedir ve Neden Önemlidir 2

Doğal Reklam Örnekleri

Bir platform hissini taklit eden bir reklam türü olarak tanımlanabilirken, neye benzediği konusunda daha fazla netliğe ihtiyaç duyan pazarlamacılara doğal reklam örnekleri yardımcı oluyor. Birkaç örneği burada bulabilirsiniz;

Spotify Çalma Listeleri

Bu reklam türünde her zaman bir içerik gönderisi şeklinde olmak zorunda değildir. Spotify üzerinde bir şirketin hizmetlerine, ürünlerine veya temalarına dayalı özel çalma listeleri oluşturabilir ve dinleme geçmişine dayalı olarak belirli çalma listeleri önermek için kullanıcı verileri kullanılabilir.

Twitter Hashtag’leri

Twitter’da sponsorlu hashtagler ile reklamlarınızı arttırabilirsiniz. Ancak bunları ilgi çekici ve yerel yollar ile yapmalısınız. Hashtagler kullanmak, kullanıcılar ile etkileşim kurmak markanızın farkındalığını arttırabilir ve ücretli marka etiketinizden en iyi şekilde yararlanmanızı sağlayabilir.

Sponsorlu Makaleler

Popüler bir doğal reklam biçimi, çevrimiçi haber web sitelerinde de bulunabilir. Bu makaleler sponsorludur ve amaçları farklı markaları tanıtmaktır. Genellikle içeriği genel konuyla ilgilenen ancak reklamla ilgilenmeyenler için yararlı ve bilgilendirici hale getirmeye çalışacaktırlar.

Özetlersek;

Doğal reklamcılık, eğlenceli ve ilgili çekicidir. Kullanıcıya reklam havası vermediği için daha fazla tıklama, satış ve marka bilinirliği sağlar. Reklam performansını anlamak, ücretli reklam stratejilerinde sürekli büyüme görmek isteyen pazarlamacılar ve şirketler için çok önemlidir. Markanız ve işletmeniz için doğal reklamlara başlamak istiyorsanız THEADX’e göz atabilirsiniz.