İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanmalısınız
İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanmalısınız

İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanmalısınız?

İşletmeniz için doğru sosyal medya platformu seçmek göz korkutucu ve kafa karıştırıcı olabilir. Rehberimiz, işletmeniz için hangi platformun doğru olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Araştırmalar, sosyal medya görünürlüğü %88 oranında, trafiği %77 oranında arttırıldığını söylemektedir. Bu durumda, sosyal medyayı kullanmıyorsanız eğer, büyük bir fırsatı kaçırıyorsunuz demektir.

Ancak buna başlamak ve bir sosyal medya platformu seçmek gibi basit görünen bir şey bile düşündüğünüzden daha karmaşık olabilir. Birçok sosyal ağ var ve kanallarınızı seçmek ve bir strateji oluşturmak göz korkutucu olabilir. Ancak iyi haber şu ki, onu en popüler ve yaygın olarak kullanılan platformlara daraltarak başlayabilirsiniz.

İşiniz için en iyi sosyal medya platformu bulmak söz konusu olduğunda, ilk adım sizin için önemli olan şeylere öncelik vermenizdir. Erişiminizi genişletmek mi istiyorsunuz, daha fazla potansiyel müşteri kazanmak mı istiyorsunuz ya da marka bilinirliğinizi mi arttırmak istiyorsunuz?

İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanmalısınız 1

1. Adım: Kitlenizi tanımlayın!

İlk adım, hedef kitlenizin kim olduğunu belirlemektir. Kararınızı kolaylaştırması için mümkün olduğunca spesifik olmalısınız. Aşağıdaki soruların cevaplarını yazın:

  • Tipik müşteriniz kim?
  • Yaş aralığı nedir?
  • Erkek mi, kadın mı?
  • Gelirleri ve eğitim düzeyleri nedir?
  • Ürün ve hizmetiniz dışında nelerle ilgileniyorlar?

Hedef kitlenizie ait bir profil oluşturmaya yardımcı olması için yukarıda bulunan soruların yanıtlarını (ve içinde bulunduğunuz işletme veya sektörle ilgili olabilecek diğer ilgili soruları) kullanın.

Adım 2: Hedeflerinizi tanımlayın!

Kitlenizi tanıdıktan sonra, o kitle için hedefler tanımlamanız gerekmektedir. İşletme sahibi olarak, ilk hedefiniz büyük olasılık ile müşterilerinizi çekerek satışlarınızı artırmak olacaktır. Ancak sosyal medya için farklı yaratıcı hedefler de geliştirebilirsiniz. Örneğin; çoğu marka sosyal medyayı marka bilinirliğini artırmak ve potansiyel müşterileri ile dostane ilişkiler geliştirmek için kullanırken, bazı markalar ise müşteri desteği için sosyal medyayı kullanmaktadır.

Örnek olarak; medya şirketi Netflix , müşteri hizmetleri sorunlarını çözmek için Twitter kullanıcı adı @Netflixhelps‘i kullanmaktadır. Hem müşteri memnuniyeti açısından telefon yoğunluğunu azaltmak, aynı zamanda memnun müşterilere markalarını tanıtma fırsatı vermektedir.

Sosyal medya hedeflerinizi oluşturmak için, sosyal medyanın markanız için çalışabileceği hem genel hem de sıra dışı yolların bir listesini çıkarmalısınız.

3. Adım: Kitlenizi bulun!

Artık hedef kitlenizin profilini oluşturduğunuza ve hedeflerinizi tanımladığınıza göre, hedef kitlenizi bulmanın zamanı geldi demektir. Bunun için, sosyal medya platformlarında bulunan kullanıcılarınızın demografik özelliklerini inceleyerek kitlenizin hangi platformu kullandığını belirleyin. Ayrıca, kitlenizin o platformda ne kadar aktif olduğunu da analiz etmelisiniz.  Bilinen bir analize göre; örneğin genç profiller, Facebook’a göre Instagram ve TikTok’ta daha fazla aktifler.

Makalemize devam ederek, hedef kitlenizi belirlemenize yardımcı olacak bazı büyük sosyal medya platformlarına ilişkin ipuçlarına ulaşabilirsiniz.

 

İşletmeniz İçin Hangi Sosyal Medya Platformu Kullanmalısınız 2

FACEBOOK

Facebook, 2,7 milyardan fazla kullanıcının olduğu bilinmektedir. Ki bu sayı, Çin’in nüfusundan daha fazladır! Facebook’un ortaya çıkış amacı; eski arkadaşlarla ilişkiler kurmak ve iletişimi sürdürmek. Bu durum Facebook’u mevcut müşterilerinizin sadakatini oluşturmak için güçlü bir platform haline getirmiştir. Yeni bir kitleye ulaşmanın zor olabilmesinden dolayı, facebook’un dezavantajlarından biri olarak sayabiliriz. Büyük bir hedef kitlesi olması nedeniyle, gönderilerinizin kendi ağlarınız içinde bile sınırlı bir erişimi bulunmaktadır. Facebook’u potansiyel bir platform olarak değerlendirirken, işletme hedeflerinizi dikkatlice düşünün.

TWITTER

Twitter, markanız için farkındalık oluşturmak için mükemmel bir platformdur. Twitter, konuşmaları bir kelime veya kelime öbeği içerisinde organize eden hashtag kavramını kullanmaktadır. Hashtag araması yaparak, insanların ne hakkında konuştuğunu analiz edebilir, böylece popüler sohbetlere katılmak için tweet’lerinizi oluşturabilirsiniz.

PİNTEREST

Pinterest, “scrapbooking” için başka bir deyişle, fotoğrafları veya videoları sanal bir bülten tahtasına “sabitleyerek” içeriği kaydetmek için kullanılır.  Demografik olarak bakıldığında Pinterest genellikle kadın kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. En yaygın iğnelerden bazıları tarifler, stil fikirleri, çarpıcı fotoğraflar ve kendin yap el içerikleridir.  Pinterest görsel tabanlı bir platform olduğundan, kullanıcıların ilgisini çekmek için güçlü grafiklere ihtiyacınız olacaktır.

YOUTUBE

YouTube, 2,3 milyar kullanıcıya sahip olmasına rağmen , erişimi bunun çok ötesine uzanıyor. YouTube en büyük arama motoru platformlarından biridir. Bu aramaların çoğu “Nasıl Yapılır” videoları içindir. Bu tür içerik sunabilen hizmet sektörü işletmeleri, yaşam tarzı ve eğitim videoları ile birlikte bu platformda güzel başarılar elde edebilirler. Ayrıca YouTube’da içerik görüntülemek için kullanıcı olarak kaydolmanız gerekmemektedir.

LİNKEDIN

LinkedIn, 30-49 yaş arasındaki kitleler arasında en çok tercih edilen platformdur. LinkedIn özgün bir platform ve kitleye sahiptir.  İnsanlar iş aramak ve profesyonel olarak ağ kurmak için LinkedIn’i kullanmaktadırlar. Sonuç olarak, platform B2B grupları için olası satış yaratma, genel ağ oluşturma ve ayrıca çalışanları işe alma için kullanışlıdır.

INSTAGRAM

Instagram, özellikle genç hedef kitle arasında en hızlı büyüyen sosyal medya platformlarından biri. Pinterest gibi Instagram da sohbet için fotoğraflar ve video paylaşımı yapılmaktadır. Bu platform gıda, sanat, güzellik ve perakende gibi görsel tabanlı işletmeler için oldukça güçlü bir performans sağlamaktadır. Büyüyen bir platform olduğundan erişiminizin daha geniş olması nedeniyle platformun potansiyel müşteri oluşturmak için yararlı olduğu anlamına gelmektedir.

TİKTOK

TikTok kısa videolarıyla bilinmektedir. Pinterest ve Instagram gibi TikTok da gıda, sanat, güzellik, perakende ve bazı hizmet sektörleri gibi görsel tabanlı işletmeler için en iyisidir. TikTok’un çok genç bir demografisi var. Platform, 18-24 yaş grubunda ki kitleyi hedeflemek ve marka bilinirliğinizi oluşturmak için oldukça kullanışlıdır.