Reklam Modelleri
Reklam Modelleri

Dijital Pazarlamada Kullanabileceğiniz Reklam Modelleri

Dijital reklamcılık, son on yılda pazarlama endüstrisini ele geçirdi.  Büyümeye ve hakim olmaya da devam edecek. İşte bu nedenle işletmeler, reklamcılar ve pazarlamacılar için trendlere ayak uydurmak çok önemlidir! Ancak o kadar geniş yelpazede,  farklı dijital reklam modelleri var ki, her şeye nasıl ayak uydurabilir?

Reklam verenler; ürünlerini ve hizmetlerini duyurmak için her zamankinden daha fazla seçeneğe sahipler. Önemli olan kampanyanın başarısını artıran doğru mesajla doğru zamanda doğru kitlelerle bağlantı kurmak için doğru reklam formatlarını seçmektir.

İşletmeniz için en iyi dijital reklam araçlarını seçmenize yardımcı olmak için, bilmeniz gereken dijital reklamcılık reklam modelleri listesini hazırladık.

Display Advertising (Görüntülü Reklamcılık)

Görüntülü reklamcılık, dijital reklamların en temel biçimidir, resimlerden ve metinden oluşur. Bunlar genellikle web sitelerinde ve çoğunlukla bloglar da afişler, açılış sayfaları, pop-up’lar veya flash reklamlar olarak görünür. Görüntülü reklamlar ile diğer türler arasındaki temel fark, görüntülü reklamların arama sonuçlarında görünmemesidir. Görüntülü reklamlar genellikle çok uygun maliyetlidir ve uygulaması kolaydır.

Banner reklamlar, kullanıcıları başlığa tıklamaya ve hedef URL’yi ziyaret etmeye teşvik eden grafikler, video, ses veya metin bileşenleri içerebilir. Genellikle ücretli arama reklamlarından daha düşük bir CTR’a sahiptirler. Yine de görüntülü reklamlar, markanızı duyurmanın ve pazardaki marka bilinirliğini artırmanın harika bir yoludur.

Native Advertising  (Doğal Reklamlar)

Doğal Reklamlar, görüntülü reklamlara benzer; ancak, yerleşim ve kitle hedefleme söz konusu olduğunda daha stratejiktir. Yerel reklamcılığın dört alt türü vardır:

  • In-feed
  • Search ads
  • Ecommendation widgets
  • Promoted listings

Doğal reklamlar, hedef kitlenin online alışkanlıklarına ve arama geçmişine dayanır. Kendileri ile alakalı olabilecek reklamları gösterir. Doğal reklamlar , kullanıcılar için en az rahatsız edici olanıdır, çünkü gördükleri büyük olasılıkla kendileri beğenileri ve arama sonuçları ile ilgilidir. Örneğin; Amazon’da, kullanıcılar bir ürün aradığında,  büyük olasılıkla kullanıcının isteyebileceği şeyle alakalı sponsorlu reklamlar olacaktır.

Sosyal Medya

Sosyal medya, çok sayıda kullanıcı ve izleyici hedefleme kolaylığı nedeniyle dijital reklamcılığın en büyük merkezi haline geldi. Sosyal medya platformlarında görüntülü, yerel ve video reklamlar görmek çok yaygındır. Instagram, Facebook, Youtube veya diğer platformlarda sosyal medyaya özgü iki alt reklam türü vardır.

  • Ücretli sosyal medya reklamları aslında doğal reklamlardır; tanıtılan gönderilerden hedef kitleleri kullanarak belirli kişilere ulaşmaları amaçlanmaktadır. Sosyal medya platformu tarafından “Sponsorlu Reklam” olarak adlandırılır.
  • Organik sosyal medya reklamları, ağızdan ağza pazarlama biçimidir. Influencerlar gönderilerinde, videolarında veya hikayelerinde bir ürün veya hizmet hakkında paylaşımda bulunurlar. Organik sosyal reklamlar, sadık bir marka takibi oluşturmak için harikadır ve markalar, işletmeleri hakkında kolayca geri bildirim alabilir.

Video Reklamcılığı

Video reklamcılığı, özellikle YouTube gibi platformlarda video akış içeriğinin başında veya ortasında yer alan online reklamcılık biçimlerini içerir.

Video reklam oluşturmanın en zorlu kısmı; görsel olarak çekici, mesajı paylaşan, markayı anlatan ve duygusal olarak cazip müzik veya sese sahip ilgi çekici bir video planlamak ve oluşturmak için gereken zaman ve çabadır. En çok zaman alan dijital reklamcılık türü olmasına rağmen, en etkili olduğu kanıtlanmıştır. İzleyiciler, içeriği özümseyebilir ve marka hakkında daha fazla bilgi edinebilir. Reklam verenler, hedef kitlelerinin dikkatini çekmeyi daha başaracaklardır.

Search Engine Marketing (SEM)

Arama motoru pazarlaması belki de en güvenilir dijital reklamcılık türüdür. Çünkü kullanıcıların zaten aradığı anahtar kelimelere dayanmaktadır. SEM’in iki ana alt türü bulunmaktadır: Pay per click (PPC) ve and search engine optimization (SEO)’dur. En popüler SEM platformları arasında Google ve Bing bulunur. Arama motorları binlerce sonuç gösterebilse de, kullanıcıların% 90’ı aramalarını ilk sayfada sonlandıracaklardır. Bu nedenle, içeriğinizin ilk birkaç sayfada göründüğünden emin olmak için SEM kullanmak ve strateji oluşturmak çok önemlidir.

PPC kampanyaları ve reklamları, işletmelerin ilk sayfada ortaya çıkmasına izin verir.  Örneğin; Google arama motoruna ayakkabı yazdığımızda, çıkan ilk üç sonuç reklam olarak konumlanmaktadır. Reklam verenden yalnızca bağlantı tıklandığında ücret alınır. Reklamın konumu ve yerleşimi, işletmenin veya reklam verenin verdiği teklifin yanı sıra Google’ın kalite ve alaka düzeyi puanına bağlıdır.

Öte yandan SEO, ilk sayfaya ulaşmak için çok zaman ve strateji gerektirir, ancak buna değer.  Arama motorları sonuçları alaka düzeyine göre gösterir, bu nedenle belirli anahtar kelimeler üzerine bir web sitesini optimize ederek işletmelerin ilk sayfada görünme ve ücretsiz olarak konumlanma şansı artar.

Reklam Modelleri

Email Marketing

E-posta ile pazarlama, hali hazırda o işle ilgilenen bir hedef kitleye etkili bir şekilde ulaşmanın kolay bir yoludur.  Bir e-posta listesi oluşturmanın hiçbir maliyeti yoktur ve çok ekonomiktir. Bir e-posta listesi, bir markanın belirli bir dereceye kadar ilgileneceği garanti edilen sadık müşterilerinden oluşan bir koleksiyondur.

Bir e-posta listesi toplandıktan sonra, e-posta kampanyaları çeşitli nedenlerle müşterilere gönderilebilir. Promosyonlar veya indirimler, çeşitli bloglar, diğer içerikler veya önemli iş duyuruları hakkında olabilirler. En iyi e-posta bültenleri kısadır.  Kısa mesajlar; direkt konuya değinmek ve dönüşümleri artırmak için daha kolaydır.

Reklam Modelleri

Retargeting/Remarketing

Yeniden hedefleme veya yeniden pazarlama, web siteniz veya markanızla daha önce etkileşimde bulunan kullanıcıları hedefleyen özel bir görüntülü reklam modelleri türlerinden biridir. Yeniden hedefleme, geçmişte web sitenizi ziyaret eden kullanıcıları tanımlamak için çerezleri kullanır. Markanıza olan ilgiyi yeniden canlandırmak ve bir satın alma işlemini geri alıp sonuçlandırmaya teşvik etmek için onlara reklam göstermelerini sağlar.

Geçmişte markanızla etkileşimde bulunan kullanıcılar, ürünlerinize ilgi göstermişlerdir ve markanızı daha önce hiç duymamış kullanıcılara göre müşterilere dönüşme olasılıkları daha yüksektir.

Reklam Modelleri

Sesli Reklam

Spotify gibi web siteleri, kullanıcıların en sevdikleri şarkıları ve podcast’lerini  online olarak yayınlamalarına olanak tanır ve büyük kitlelere sahiptir. İşitsel reklamcılıkta, pazarlamacılar bu dinleyicileri şarkılar arasında tetikleyen kayıtlı reklamlarla hedefleyebilir. Spotify, kullanıcıların  platformdaki içerikleri dinlemek için ayda ortalama 25 saat harcadıkları, dünyanın en popüler uygulamalarından biridir. İşitsel reklamlar, banner körlüğünü engeller. Spotify’da kullanıcıların aylık abonelik ücreti ödemeden atlamaları imkansızdır ve reklam verenlerin milyonlarca kullanıcıya ulaşan yüksek etkili ve akılda kalıcı mesajlar sunmasına olanak tanır.

Bu listedeki her tür dijital reklam modelleri stratejilerinin kendine özgü avantajları ve ideal kullanım örnekleri bulunmaktadır, ancak işletmeniz için en uygun seçeneğin hangisi olduğunu belirlemek için birkaç türü denemenizi öneririz.