Reklamlarda AB Testi için bilmeniz gerekenler
Reklamlarda AB Testi için bilmeniz gerekenler

A/B Testi Reklamlarda Nasıl Yapılmalı?

A/B Testi İçin Bilmeniz Gerekenler

A/B testi, bir dizi dijital materyali optimize ederken tercih edilen yöntemdir, ancak bunu nasıl doğru şekilde yapacağınızı biliyor musunuz? Birçok pazarlamacı yanlış yapmaktan veya hepsini yapamadığı için doğru analiz edemez. Açılış sayfanız, görüntülü reklamlar veya hatta basılı reklamlarınız için olsun A / B testi, tasarım optimizasyonu ve artan yatırım getirisi (ROI) için göz ardı edemeyeceğiniz veriler sunar.

Peki A/B testi nedir?

Günümüzde tasarım çeşitlerini test etmenin çok sayıda yolu var. A / B testi, A / B / n testi, çok değişkenli test, çok sayfalı huni testi, gibi..

Standart A/B testi, kampanyanızı optimize etmek için hala etkili ve inanılmaz derecede faydalı bir araçtır.

A/B testi basit olabilir; reklamınızda veya açılış sayfanızda yalnızca bir varyantı test edebilirsiniz. Daha sonra, hangisinin daha iyi olduğu konusunda basit bir sonuca ulaşana kadar testi çalıştırırsınız. Sonra başka bir yönle yeniden başlayın.

Reklamlarda AB Testi için bilmeniz gerekenler 1

Neyi Test Etmelisiniz?

A/B testi ile değiştirebileceğiniz şeylerin görünüşte sonsuz bir listesi var. Ancak, optimize edildiğinde tıklama oranınızı (CTR) gerçekten etkileyebilecek bazı temel özellikler vardır. Aşağıda en kullanışlı yönlerin bir listesini oluşturduk.

Başlık

Başlığınızın uzunluğunu düşünün, kısa ve tatlı olsun. Başlığınızda nasıl bir ses tonu kullanıyorsunuz? Bir aciliyet duygusu iletmek mi istiyorsunuz? Veya olumlu ya da olumsuz bir ton bu kullanmak istersiniz? Ayrıca sayfadaki renk, kontrast, yazı tipi boyutu ve konumla da oynayabilirsiniz.

Resim

Arka plan resminiz siyah / beyaz veya renkli mi, insanları veya ürünleri içeriyor mu, bir resminiz veya birkaç resminiz var mı? Görüntünüzü optimize ederken düşünmeniz gereken her şey.

Harekete geçirici mesaj (CTA)

Muhtemelen en önemli yönü. Butonun rengini, kontrastını, dilini ve düğmenin stilini test edebilirsiniz. Hatta bir butona olan ihtiyacı bile test edebilirsiniz.

Kopyala

Müşterilerinizde nelerin daha çok yankı uyandırdığını görün. Uzun biçimli veya kısa biçimli. Sadece özellikleri ve avantajları kısaca açıkladığınızdan emin olun.

Açılış sayfası formları

Formunuzun uzunluğunu, alan sayısını ve tasarımın kendisini test edebilirsiniz.

Yayın Stratejiniz İçin A/B Testi

Reklamınız için en uygun tasarıma sahip olabilirsiniz, ancak yayın stratejinizi test etmeyi unutmayın. A/B ağlarınızı test edin.  Her ağın kendi yayıncıları ve dolayısıyla farklı izleyicileri vardır. Bildiğiniz ağa bağlı kalmak rahat olsa da, en alakalı trafiği elde etmek için başka bir optimizasyon yöntemi olarak ağınızı çeşitlendirmelisiniz.

En iyi görüntüyü ve metni oluşturmak için zaman ayırdıysanız, reklamınız için en yüksek kaliteli trafiği elde etmek mantıklıdır. ROI’ı artırmak amacıyla çevrimiçi reklamlarınız için A / B’yi en uygun kitleleri, segmentleri ve günün saatleri için test edebilirsiniz.

Bunların hepsi biraz bunaltıcı görünebilir, ancak süreci daha basit hale getirmek için birçok teknoloji var.

Reklamlarda AB Testi için bilmeniz gerekenler 2

Veriler Bir Hipoteze Ulaşmanıza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Bu belirleyici faktörleri kullanarak ve ilgili verileri topladıktan sonra, A/B testiniz için çalışan bir hipotez oluşturmalısınız.

Bunu yapmanın harika bir yolu ısı haritaları kullanmaktır. Isı haritalarını, sorunlu alanları belirlemek için gerçek zamanlı bir analiz aracı olarak kullanabilirsiniz. Isı haritaları, tasarımcıların izleyicilerin hangi alanlara ilgi duyduğunu ve hangilerinin onları rahatsız ettiğini veya dikkatini dağıttığını görmelerine yardımcı olur. A / B testinize başka bir katman eklerler.

Sayfa içi anketler ve ziyaretçi kayıtları, nerede dönüşüm sağlamadıklarını belirlemenin başka bir yoludur.

Sayfanızdaki veya reklamınızdaki sorunların nerede olduğuna dair daha iyi bir fikriniz olduğunda, yukarıdaki önerileri kullanarak farklı varyasyonları test edebilirsiniz. Hipotezinize sahip olduğunuzda, A/B testinin gerçek eğlencesi başlar.

A/B testine başladığınızda alışkanlık edinmeniz gereken birkaç uygulama var. Ve aktif olarak kaçınmanız gerekenler var. Örneğin:

Yapmanız gerekenler;

Değişkenleri her zaman aynı anda çalıştırın. Trafik, haftadan haftaya çılgınca farklılık gösterebilir. Bir açılış sayfasını bir hafta ve diğerini farklı bir hafta test edecek olsaydınız, yanlış veri riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

İstatistiksel güvene sahip olun. Verilerinizdeki istatistiksel güveni ölçtüğünüzden emin olun. Testinizi çok erken bitirirseniz, yanlış karar verebilirsiniz.

İşlemi tekrarlayın.  Bir testi tamamladıktan sonra, optimize edebileceğiniz birçok başka faktör vardır.

Yapmayın:

Aynı anda birden fazla varyantı test etmekten kaçının. E-posta kampanyalarını ve açılış sayfalarını aynı anda optimize etmeye çalışırsanız, dönüşüm oranlarınızın neden değiştiğine dair bir fikriniz olmayacaktır.

Testinizi çok uzun süre çalıştırmayın. Testinizi istatistiksel anlamlılığa ulaştıktan sonra bile çalıştırmak, onu dış etkenlere karşı daha savunmasız hale getirir. Gün bazında değişimler, trafikte ve davranışta doğal olmayan ani artışlara neden olabilir.

Potansiyel müşterilerinizin görmezden gelmeyin. Testinizin iş hedeflerinizle uyumlu olduğundan emin olun. Dönüşüm sayılarının arttığını görmek tatmin edici olabilir, ancak yanlış müşterilerse bu dönüşümler anlamsızdır.