programatik reklam nedir
programatik reklam nedir

Programatik Reklam Nedir?

Programatik reklam, veriyi analiz ederek anlık tekliflerle yayıncı ve reklamveren arasında satın almayı sağlayan bir reklam modelidir. İnsanların reklamlarını yayınlamak için birbirleri ile görüşmelerini makine öğrenimi ve yapay zeka optimizasyonuyla değiştirmek için tasarlanmıştır. Amaç hem reklamveren hem de yayıncı açısından verimliliği ve şeffaflığı artırmaktır.

Programatik Kimler İçindir?

Programatik reklamcılık, görüntülü reklam, mobil, video gibi bir çok çeşitli dijital kanallarda mevcuttur. Geleneksel çevrimdışı kanallar da dijitalleşme yolunda ilerliyor. Daha küçük markaların teknolojiye erişimini arttırarak onlara pahalı aracılardan geçmeden daha büyük markalarla rekabet etme olanağı sunmaya başladı.

Display Reklam Geçmişi Ve Programatiğin Yükselişi

Dijital pazarlamanın  ilk günlerinde, reklamlar, normal bir dergi reklamı satın aldığınız şekilde takas ediliyordu. Satış görevlileri, belirli bir süre için bir web sitesine bir afiş yerleştirmek için reklamverenlerle anlaşmalar yapıyordu. Satış görevlilerinin birden çok web sitesinde reklam satmasına izin veren ilk merkezi reklam sunucusu 1995 yılında oluşturuldu. Bu, reklamlarınızı aynı şirkete ait birden çok haber sitesinde göstermeyi seçebileceğiniz anlamına geliyordu.

İlk günlerde, yayıncıların sayısı reklamverenlerin sayısından daha hızlı arttı yani, reklam vermeye istekli insanlardan daha fazla web sitesi mevcuttu. Bu, yayıncılara aşırı miktarda reklam alanı ve büyük miktarlarda satılmamış envanter bıraktı. Buna çözüm olarak reklam ağları oluşturuldu. Birkaç yayıncıdan satılmamış reklam alanını bir araya getiren ve reklamverenlere indirimli fiyatla sunan platformlardır. Mağazadaki indirim bölümünden alışveriş yapmak gibi düşünebilirsiniz. Premium envanter yine de durum bazında manuel olarak ele alındı, ancak kalanlar en yüksek teklif verenlere açık artırma ile satıldı. Bu yaklaşımdaki sorun hedeflemekti. Büyük bir yayıncının web sitesinde reklam vermeye başladığınızda, reklamlarınızı kimin gördüğü bilgisine ulaşmanızın hiçbir yolu yoktu. Örneğin 50 yaşın üzerindeki bir kitleye yönelik ürünler 25 yaşındakilere de gösterilebilir. Bu , programatik reklamcılığın ilk gerçek örneği olan Gerçek Zamanlı Teklif Verme’nin (RTB) doğmasına neden oldu .

Gerçek Zamanlı Teklif Verme hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

programatik reklam nedir 1

Gerçek Zamanlı Teklif Verme (RTB) nedir?

RTB, gerçek zamanlı açık artırmalar yoluyla reklam satmanın ve satın almanın bir yoludur.

Şu şekilde çalışır:

Bir ziyaretçi bir web sitesine girdiğinde, bir reklam borsasına ziyaretçi verileriyle birlikte web sitesindeki bilgilerle bir istek gönderilir.

Bu bilgiler daha sonra mevcut reklamverenlerle eşleştirilir ve kriterleri karşılayan reklamverenler arasında gerçek zamanlı bir açık artırma gerçekleştirilir.

Örneğin, organik köpek maması satan bir web sitesini ziyaret ettiğinizi, ancak satın almadığınızı varsayalım. Daha sonra ziyaret ettiğiniz bir haber sitesinde aniden her yerde organik köpek mamasıyla ilgili reklamlar görmeye başlarsınız.

Bu reklamlar, Gerçek Zamanlı Teklif Verme yardımı ile karşınıza çıkar.

Köpek maması satan şirket basitçe şunu belirtir: “Reklamlarımı bu web sitelerinde göstermek istiyorum ancak yalnızca sitemi daha önce ziyaret etmiş ve satın alma işlemi gerçekleştirmemiş ziyaretçilere.”

Organik köpek maması markası ile size reklam göstermekle de ilgilenen herkes arasında bir müzayede yapılır. En yüksek teklifi verip kazanan, reklamını size yayıncının web sitesinde gösterir.

Geçmişte, reklamverenler hedef kitleleriyle eşleştiğine inandıkları web sitelerine reklamlar yerleştirirdi – bu nedenle, motosiklet kaskları satan bir şirket motosikletlerle ilgili blogları seçip bu sitelerdeki yerleşimleri manuel olarak satın alabilirdi. Daha sonra banner reklamları, alakalı müşteriler olup olmadıklarına bakılmaksızın, o web sitesinin tüm ziyaretçilerine gösterilirdi.

Gerçek Zamanlı Teklif Verme, daha iyi ve daha hızlı hedeflemeler sağlayarak reklamların her durum için ayrı ayrı alınıp satılmasına olanak tanır, yani yalnızca hedef kitlenizdeki ziyaretçilerin reklamlarınızı görmesini sağlar.

Örneğin, bir kullanıcı daha önce bisiklet satan bir siteyi ziyaret etmiş olabilir ve bu nedenle, bir bisiklet reklamı için daha alakalı bir hedef olabilir. Reklamveren daha sonra bu ziyaretçiler için teklifleri artıracak, hatta belki de büyük çok uluslu markaları geride bırakacaktır. Bu tür gerçek zamanlı medya satın alma, programatik teknolojisinin başlangıcıdır.

programatik reklam nedir 2

Gerçek Zamanlı Teklif Verme, Programatik Reklam Biçimi Midir?

Evet, RTB bir programatik reklamcılık biçimidir, ancak tüm programatikler Gerçek Zamanlı Teklif Verme’yi kullanmaz. Programatik bir reklamcılık modelidir. RTB ise bir satın alma şeklidir.

Programatik satın almanın  % 90’ı Gerçek Zamanlı Teklif Verme yoluyla gerçekleşse de, programatik reklamcılığın başka yolları da vardır:

  • Programatik Doğrudan
    • Belirli sitelerde garantili miktarda gösterim satın almanın bir yolu.
    • Genellikle tam sayfa devralma reklamları gibi büyük “premium” biçimler için kullanılır
    • Genellikle bir açık artırma yerine sabit fiyatlı bir anlaşma içerir
  • Özel Exchange satın alma (PMP)
    • Bir veya belirli sayıda yayıncının, belirli reklamverenleri envanter alanlarına teklif vermeye davet ettiği, yalnızca davetle girilebilen bir ticaret sitesi.
    • Satın alma platformunuzun doğrudan yayıncının envanterine girdiği reklam değişimlerini tamamen atlamanın bir yolu olarak kullanılır.
    • Genellikle bir açık artırma gerçekleşir, ancak anlaşmanın şartları önceden müzakere edilir ve normal RTB’den daha manuel bir ortam oluşturur.