Covid-19 dijital pazarlamayı nasıl etkiledi
Covid-19 dijital pazarlamayı nasıl etkiledi

Covid-19 Dijital Pazarlamayı Nasıl Etkiledi?

Covid-19 süreci hala devam ediyor ve dünyanın dört bir yanındaki hükümetler yine okulları, kamusal alanları ve sınırları kapatarak onu kontrol altına almaya çalışıyor. Koronavirüs tüm işletmeleri derinden etkilemiş durumda ve pazarlamacıların dijital pazarlama stratejilerini bu yeni düzene göre optimize etmeleri gerekiyor.

İş konferansları, spor etkinlikleri ve konserler gibi fiziksel etkinlikler iptal edildi ve küresel piyasalar serbest düşüşe geçti. Bir çok teknoloji şirketin evden çalışmaya başladı.

Şimdi bütün pazarlamacılar kendilerine “Bu değişiklikler ne kadar kalıcı?” sorusunu soruyor.

İnsanların dijital ortamlarda daha çok vakit geçirmesi, alışveriş alışkanlıklarını artık online ticaret siteleri ile gerçekleştirmesi aslında dijital dünyanın gelişimine büyük katkı sağlamıştır.

Çoğu pazarlamacı, böylesine belirsiz bir gelecekte hangi yolu seçeceğini merak ederek bir dönüm noktasındadır. Bu makale, pazarlamacıların bu yeni koşullara nasıl uyum sağladığını ve mevcut durumu atlatırken neleri aklınızda bulundurmanız gerektiğini anlatıyor.

Covid-19 dijital pazarlamayı nasıl etkiledi 1

Pazarlamacılar Nasıl Bir Yol İzliyor?

Kısa vadeli uyarlamalar

Son araştırmalar, pazarlamacıların %61’inin kısa vadeli medya stratejilerini değiştirdiğini göstermiştir. Ancak, yalnızca %9’u uzun vadeli değişiklikler yapıyor.

Aynı araştırmada pazarlamacıların artık daha çok çevrimiçi bir yaklaşım benimseyeceklerini açıkça belirttikleri için çevrimdışı medyadan çevrimiçi ortama bir geçiş başlamıştır. Covid-19 sonrası tüketicinin çevrimiçi yaşam tarzı nedeniyle dijital medyanın daha yüksek oranda tüketildiği düşünüldüğünde bu bütçe değişikliği şaşırtmıyor.

Esnek kanallara geçiş

Bu süreçte bütçelerde azalış gören pazarlamacılar, tüketici varlığının ve mevcut gösterimlerin arttığı programatik reklamcılık gibi daha ucuz ve daha esnek kanallara geçerek fayda sağlayabilir.  Dijital görüntülü reklamlar, sosyal medya ve çevrimiçi video, kısa vadeli medya planında artış gösteren kanallardır.

Metro reklam panoları gibi ev dışı reklamlar, çoğu insanın evde kalması nedeniyle çok daha kişiye ulaşacağı için bu tip pazarlama kanallarının durduğunu bu bütçelerin çevrimiçi reklamlara doğru kaydığını söylemek mümkündür. Bazı B2B markaları, pazarlama bütçelerini düşürmek yerine normalde etkinliklerde toplayacakları potansiyel müşterileri telafi etmek için dijital reklam harcamalarını artırıyor.

Uzun vadeli endişe

Mevcut bir endişe olan salgının ne zaman bittiğini kimsenin gerçekten bilinmemesi aslında birçok planlama da pazarlamacıların önünü kesebiliyor. Birçok sektörde harcamaların nasıl azaldığını görüyoruz. Seyahat sektörü, perakende satış veya etkinlik maliyetlerini düşürmek için çabalıyor. Ancak, birçok isteğe bağlı çevrimiçi hizmet, özellikle çevrimiçi kanallarda reklam harcamalarını artırabilir.

Çevrimiçi yemek dağıtım hizmetleri, yayın akışı veya çevrimiçi haber kanalları gibi hizmetler, yüksek çevrimiçi varlıktan yararlanıyor. Bu markalar daha büyük bir pazarda daha büyük bir pazar payı almak ve harcamaları artırmak isteyeceklerdir.  Aslında bu süreç bize dijital dünyanın önemini bir kez daha hatırlattı. E-ticarete başlamış bir çok işletme bu dönemde diğer satış kanallı işletmeler kadar etkilenmedi.

Covid-19 dijital pazarlamayı nasıl etkiledi 2

Covid-19 İle Akılda Kalması Gerekenler

Geleceğin belirsizliği anlaşılabilir.

Uzun vadeye odaklanmak ve yeni büyüme fırsatlarından kaçınmamak önemlidir.

Markalaşma en iyi uzun vadede işe yarar Gerekli olmadığında bütçenin çok fazla kesilmesi, pandemi sona erdiğinde markayı olumsuz etkileyebilir. Pazarlamacılar, bir krizin ortasında fırsat olabileceğini unutmamalıdır.

Koronavirüs sırasında tüketiciler, pazarlamacıların alışık olmadığı zamanlarda çevrimiçidir. Çevrimiçi aktivite ve alışveriş, normal koşullarda aktivitenin düşük olduğu gün ortasına kayabilir. Sürekli bir son dakika haberi akışı olduğu için çevrimiçi etkinlik daha yüksek olabilir. Bazı sektörlerde pazarlama bütçeleri kısıldıkça medya daha ucuz olacaktır. Bir olasılık varsa, bundan yararlanmak açık olumlu etkilere sahip olacaktır.

Etkilenen birçok şirketin dijital pazarlama bütçelerini düşürmesiyle birlikte CPM ve CPC fiyatlarında (rekabetteki düşüş nedeniyle) % 47’ye varan bir düşüş görüyoruz . Bu, bazı pazarlamacıların öncekinden daha düşük bir maliyetle yeni müşteriler edinmesi için ideal bir fırsattır.

Tüketiciler haberleri okumak veya izlemek için her zamankinden daha fazla zaman harcıyor. Pazarlamacılar artık Covid-19 öncesi döneme göre daha düşük bir maliyetle bu popüler web sitelerinde reklam vererek daha fazla göze hitap etme fırsatına sahip.

Yeni Müşteriye Uyum Sağlayın

Bir marka için, çevrimiçi varlık hiçbir zaman bugünkü kadar önemli olmamıştı. Günlük işlerinizi her zamanki gibi yapmaya çalışın, ancak onu dijital tutun.

Hedef kitlenizi ve yaşam tarzlarının nasıl değiştiğini analiz edin ve onları nasıl hedeflemeniz gerektiğini planlayın.

Hedef kitlenizin duygusal bağlamı nedir? Ne duymak istiyorlar? Onlarla nasıl iletişim kurmalısınız?

Covid-19’un müşterilerinizi nasıl değiştirdiğini ve taleplerini nasıl etkilediğini küçümsemeyin.