Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi
Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi

DSP Nedir? Demand-Side Platform (DSP) Rehberi

Dijital reklam satın almak ve satmak geçmişte bugün olduğu kadar kolay değildi. Daha öncelerinde, reklamcılık işlemleri bugüne oranla daha uzun sürebilirdi. Şimdi, talep tarafı platformları (DSP) ve arz tarafı platformları (SSP) yardımıyla verimli ve neredeyse anlık bir sürece dönüştü. Peki DSP Nedir?

DSP, reklamverenlerin çevrimiçi medya kampanyalarını yürütmek için kullandıkları ana araçlardan biridir. DSP’ler, reklamverenlerin bir dizi yayıncı sitesinde (reklam alışverişleri ve ağlar dahil) gösterimler satın almalarına izin verir, ancak konumları ve önceki göz atma davranışları gibi bilgilere dayalı olarak belirli kullanıcıları hedefler. Yayıncılar, reklam gösterimlerini reklam değişimleri adı verilen pazarlar aracılığıyla kullanılabilir hale getirir ve DSP’ler, bu gösterimlerden hangisinin bir reklamveren için en mantıklı olduğuna otomatik olarak karar verir. Genellikle bu gösterimlerin fiyatı, gerçek zamanlı teklif verme yoluyla anında belirlenir.

Bazı DSP’ler, mobil veya video gibi belirli kanallara odaklanır. Bazı ajanslar, yukarıdaki şirketlerin birkaçından lisanslı teknolojiyi kullanarak, genellikle alım satım masası olarak bilinen kendi satın alma platformlarını işletmektedir.

Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi 1

Talep Tarafı Platformu (DSP) Nedir?

Talep tarafı platformu (DSP), dijital reklam envanteri alıcılarının hesaplarını birden çok SSP ile yönetmelerini sağlayan bir teknoloji sistemidir. Dolayısıyla bu sistem reklamlarını yayınlamak isteyenlerle ile bu reklamlarını yayınlayabileceği yayıncı siteleri bir araya getiren bir platformdur.

DSP’lerin SSP entegrasyonu, reklamverenlerin olabildiğince çok envanter kaynağına erişmesi anlamına geldiğinden son derece önemlidir. Bunlara ilaveten; DSP’ler gerçek zamanlı bir alışveriş ortamı oluşturduğu için fiyatlandırmaları takip edebilmek ve fiyatlandırmalara bağlı dönüşümlerini kontrol ederek kampanya optimizasyonlarını yaparak verimliliği artırmayı sağlamaktadır.

Nasıl Çalışır?

Talep Tarafı Platformlarının temel görevi, reklam verenler, ajanslar için reklamın gösterileceği bir platformda reklam verenler için satın alma sürecini kolay hale getirmektir. Platformun İçerdiği algoritmalar sayesinde, reklamverenlerin reklamlarını gösterebileceği en alakalı dijital envanteri toplamasına ve aynı anda teklif girmesine olanak tanır. Envanterin toplanması, tekliflerin verilmesi saniyeler içinde gerçekleşir, böylece hem zamandan hem de maliyetten tasarruf etmiş olursunuz.

DSP’ler, gerçek zamanlı teklifler vererek reklamların gösterimlerini kazanmak ve CPM (Bin Gösterim Başına Maliyet)’in gerçek değerinin belirlenmesini sağlamak için reklamverenler adına teklif verir. Bunu, reklamverenin günlük veya toplam belirlediği bütçesine göre verilen teklifi takiben trafiği satın alırlar. Açıklamak gerekirse, reklamveren bir kampanya oluşturur, DSP kampanyaları analiz eder ve reklamın minimum teklif maliyeti ile maximum fayda getirmesini sağlar.

Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi 2

Talep Tarafı Platformunun Temel Özellikleri Nelerdir?

  • RTB (Real Time Bidding)

RTB yapısı ile reklamveren kampanyaları için gerçek zamanlı teklif vererek girdiğiniz teklife uygun ve yüksek performans alacağınız reklam alanları belirlenir ve reklamlarınızın bu alanlarda yayınlanması sağlanır.

  • Maksimum Erişim

Dünyadaki önemli ad exchange platformlar ile entegre çalışan Self-Managed DSP platformları ile tüm dünyadan milyonlarca yayıncıya ulaşıp, mobil ve web platformlarda reklam gösterimi yapabilirsiniz.

  • Tek Sayfada Tüm Kampanyaları İzleme

Tek sayfada bütün kampanyalarınızın göstererek aldığı yayıncı siteleri, eCPM değerini, reklamlarınızın gösterim, tıklama gibi istatistiklerini, bütçe başlangıç/bitiş tarihi gibi detaylarını görüntüleyerek kampanyalarınızı kolayca optimize edebilmenizi sağlar.

  • Performans Kontrolü

Reklamlarınızın yayınlandığı yayıncı sitelerin detaylarını, bu sitelerde yaptığınız harcamaları, gösterim, tıklama, CTR, eCPM değerlerini inceleyerek  maliyeti yüksek olan ya da performansın düşük olduğunu düşündüğünüz yayıncılarda reklam yayınını durdurarak, reklamverenlerin bütçelerini düzenleyebilmelerini sağlar.

Reklamınızın yayınlandığı siteler için kurallar belirleyerek sadece ana sayfalarda yayınlar yapabilirsiniz. Belirli kategorilerdeki sayfaları hedeflebilir ya da URL içerisinde geçen kelimeleri ekleyebilir ya da engelleyebilirsiniz.  Böylece reklamlarınızın yayınlanacağı URL’leri kendiniz belirlemiş olursunuz.

Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi 3

DSP (Talep Tarafı Platformu) ile SSP (Arz Tarafı Platformu) Arasındaki Fark Nedir?

DSP, reklamverenlerin SSP’lerden (Arz Tarafı Platformu) reklam envanterleri satın almasına olanak tanıyan bir sistemdir.

Talep Tarafı Platformu, reklam verenlere hedef kitlelerine en verimli şekilde ulaşmaları için çeşitli yayıncılardan reklam alanı satın alma imkanı sunar.

Arz Tarafı Platformu ise online yayıncıların reklam alanlarını veya trafik envanterlerini pazarlamak için kullandıkları teknolojik bir platformdur. Bu bağlamda SSP kullanan bir yayıncı, reklam alanının satışını otomatik olarak gerçekleştirmektedir.

Ayrıca, SSP’ler  yayıncı sitelere envanterlerini birden fazla reklam verene pazarlama fırsatı sunduğundan yayıncıya hem kolaylık hem de gelir sağlamaktadır.

Demand-side platform (DSP) nedir? DSP rehberi 4

Neden THEADX DSP Kullanmalıyım? THEADX DSP Nedir?

THEADX Türkiye’deki ilk DSP platformudur. Bir çok SSP platformu ile çalışarak reklam verenlerin hedef kitlelerine ulaşımını kolaylaştırır ve maliyetlerini düşürerek maksimum fayda elde etmesini sağlar. KVKK kanunu kapsamında Türkiye’deki işletmelerin verilerini paylaşacağı bu tip platformların sunucularının Türkiye’de olması verilerin Türkiye’deki sunucularda barındırılması önemli hale gelmiştir. THEADX ile reklam verenler hedef kitlelerinin lokasyonlarını, ilgi alanlarını hedefleyebildiği gibi kampanyalarının belirli zaman dilimlerinde yayına girmesini de sağlayabilmektedir. Kampanyaları ile elde ettikleri trafikleri yeniden hedefleyerek kendilerini hatırlatabilirler. Akıllı fiyatlandırma ile kampanyalarınızın birim maliyeti sizin verdiğiniz maksimum teklife ulaşıncaya kadar en düşük fiyatlarla reklam alanını satın almanızı sağlar böylelikle bütçenizi verimli kullanarak daha çok kitleye ulaşıp daha az para ödersiniz.

Güçlü içerik dağıtım ağımız sayesinde en iyi kullanıcı deneyimlerinizi ek herhangi bir ücret ödemeden oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda Stopaj vergisi ödemeden reklamlarınızı yayınlayarak maliyetlerini minimuma düşürmüş olursunuz.

Talep Tarafı Platformu Kullanmaya Neden ve Nasıl Başlanır?

Reklam verenler ve reklam ajansları genellikle görüntülü reklam, mobil, video, yerel ve pop gibi çeşitli kampanya türleri kullanımında trafik satın almak için bir DSP kullanır. Aynı zamanda, genel bir marka tanıtımı ve performans kampanyaları için sıklıkla kullanılan DSP’ler, satış yaratma ve ya satış hacmini büyütme kampanyaları için de kullanılabilir.

Bir DSP’de kampanya süreçlerinin başlatılması temelde birkaç adımdan oluşur. Kampanyaya uygun bannerlar hazırlanır ve DSP platformlarına yüklenir. Hedefleme kriterleri oluşturulur ve kampanyaların toplam bütçeleri hazırlanır. DSP tarafında kampanyaların bütçe optimizasyonları yapılarak minimum maliyet ile maksimum fayda elde edilir.