İşletmeniz İçin Online Reklam Maliyetlerini Nasıl Belirlersiniz
İşletmeniz İçin Online Reklam Maliyetlerini Nasıl Belirlersiniz

İşletmeniz İçin Online Reklam Maliyetlerini Nasıl Belirlersiniz?

Online reklam kampanyaları başlatmak genellikle çok fazla bilgi ve ince ayrıntıların anlaşılmasını gerektirir. Kampanyanın başarılı olup olmayacağını birçok faktör etkileyebilir ancak büyük çoğunluğu reklam bütçenizdir. Bir reklamın optimizasyonu öncelikli olarak hedef kitle olmalıdır. Gerçek kitlenizi bulduğunuzda harcadığınız bütçenin çok daha fazlasını gelir olarak elde edersiniz.

Online Reklam Maliyetlerinde Doğru Bir Maliyet Var Mıdır?

Web reklam maliyetleriniz hakkında bilmeniz gereken ilk şey; sektöre, hedef kitleye ve zamana göre değişebileceğidir. Ortalama çevrimiçi reklam fiyatlarını analiz edip karşılaştırarak, belirli hedeflerinize ve mevcut kaynaklarınıza göre kampanyalarınıza uygulayabileceğiniz genel bir bilgi elde edebilirsiniz.

Ortalama reklam oranları söz konusu olduğunda, en genel ölçütler aylık reklam bütçesi veya reklam harcamasıdır. Pazarlama stratejisine bağlı olarak, bazıları daha genel olarak haftalık, günlük veya yıllık olarak belirlemeyi daha uygun buluyor.

Çevrimiçi reklamların maliyeti, pazarlama hedefleriniz, işletmenizin mevcut durumu, ne tür uzmanlara sahip olduğunuz gibi birçok faktöre bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Online Reklam Maliyeti Ne Kadardır?

En yaygın kullanılan reklam kanallarından bazıları Görüntülü Reklam, Arama Ağı Reklamı, YouTube, Facebook ve diğer sosyal medyayı içerir, bu yüzden bu platformlardaki çevrimiçi reklamcılık oranlarını keşfetmeye başlayalım.

İşletmeniz İçin Online Reklam Maliyetlerini Nasıl Belirlersiniz 1

Görüntülü Reklam

THEADX DSP platformu aracılığı ile yayına alabileceğiniz görüntülü reklamların tüm maliyetleri sizin elinizdedir. Gireceğiz aylık harcama tutarınızı istediğiniz gibi optimize edebilirsiniz. Günlük maksimum bütçelere vererek bütçe aşımı gibi problemler ile karşılaşmazsınız. Günlük 50 TL harcayarak da yayın alabilirsiniz, 15 TL harcayarak da.. Burada önemli olan hedef kitleniz, sektör dinamikleriniz ve web sitenizin kullanıcı deneyimine uyumu.. Bir çok reklamda bu detay atlanıyor. Web siteniz kullanıcı deneyimine uygun bir şekilde çalışmıyorsa, sepet adımlarınızda problemler mevcutsa, müşteriyi karşılarken yeterli bilgiyi veremiyorsanız reklamlarınıza harcadığınız maliyeti çöpe atmış olursunuz. Öncelik iç dinamikleri çalışır ve kolay hale getirip daha sonrasında müşteri kazanmaktır. THEADX DSP platformu yerli bir platform olduğu için bir çok maliyetten kaçınmış olacaksınız. Örneğin; Google reklamcılığında ödediğiniz stopaj bedelini ödemiyorsunuz. Buda yaklaşık %15 gibi bir orana tekabül ediyor. Harcadığınız bütçenin %15’ini bir firmaya ödemek yerine neden reklamlarınızda kullanmayasınız?

Google Arama Ağı

Arama ağı kampanyaları sadece google içerisinden yapılabilen reklam türüdür. Bu reklamı kullanbilmek adına Google Ads hesabına ihtiyacınız var. Arama Ağı’ndaki ortalama TBM, 1 ABD Doları ile 6 ABD Doları arasında değişir. Görüntülü reklam modeline göre çok daha maliyetlidir. Arama ağı reklamları altında bir çok model bulunur. Dinamik Reklamlar, Smart Reklamlar gibi modeller ile sektör dinamiğinize en uygun modeli bularak ilerleyebilirsiniz. Aralarında en uygun maliyetli olan model dinamik reklam modelidir.

İşletmeniz İçin Online Reklam Maliyetlerini Nasıl Belirlersiniz 2

Facebook Reklamları

Facebook reklamlarında ortalama maliyet biraz daha yüksektir, ortalama BGBM 7,19 ABD doları ve ortalama TBM – 0,97 ABD dolarıdır. Ortalama BGBM’nin 7,91 ABD Doları ve TBM’nin 3,56 ABD Doları olduğu Instagram reklamları için daha da fazla harcama beklenebilir. Instagram ve Facebook reklamverenleri için aylık reklam harcaması 200$ ile 1500$ arasında değişebilir.

Youtube Reklamları

Günlük minimum 10$ bütçesi vardır, diğer maliyetler de bu platform için biraz daha yüksektir. Ortalama bir BGBM 9,68 ABD dolarıdır ve ortalama TBM 3,21 ABD dolarıdır. Özellikle Youtube için bir diğer önemli metrik, bir kullanıcının bir reklamı 30 saniye boyunca veya sonuna kadar her izlediğinde hesaplanan görüntüleme başına maliyet olan GBM’dir. Youtube için ortalama GBM, görüntüleme başına 0,1 ila 0,3 ABD doları arasında değişir. Aylık reklam maliyeti de 1500$’a kadar çıkabilir, bu nedenle böyle bir yatırımın ancak ürünlerinizi veya hizmetlerinizi tanıtmak için yüksek kaliteli videolarınız ile yapmalısınız.

Programatik Reklam Vermenin Maliyeti Nedir?

Programatik reklamcılıkla işler çok daha esnektir. Talep tarafı platformunuzda minimum bir günlük harcama vardır. Bu günlük harcama BGBM, hedef kitlenizin coğrafi konumu, reklam alanının kalitesi, sayfa görüntülemeleri ve daha pek çok faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu size çok fazla esneklik sağlar ve potansiyel olarak kampanyalarınızı çok daha uygun maliyetli hale getirmenize olanak tanır.

THEADX DSP platformunun bir diğer yanı ise akıllı fiyatlandırmadır. Akıllı fiyatlandırma ile girdiğiniz günlük maximum teklif tutarınıza ulaşana kadar en minimum tutarda teklifler iletir. Örneğin günlük maximum 1 TL teklif tutarı girdiniz. Akıllı fiyatlandırma 0,10 TL ile teklif gönderir, açık artırmayı kazandığı fiyatta alım yapmaya başlar ve maximum teklif tutarınıza ulaşana kadar devam eder.