Programatik Reklam Kampanyası Nasıl Optimize Edilir?

Programatik reklam kampanyalarımızın sonuçlarını artırmak için  dijital pazarlama uzmanları yıllar içinde çeşitli ipuçları ve stratejiler geliştirdi. Bu makale, programatik reklamcılık, programatik pazarlama ile ilgili olsa da bahsedeceğimiz ipuçlarının birçoğunu diğer dijital reklamcılık alanlarında etkili reklamlar oluşturma ve hedefleri belirleme konusunda kullanabilirsiniz.

Programatik reklam kampanyalarınızın doğru optimize edebilmek için en iyi ipuçlarını burada bulabilirsiniz. Başlamadan önce programatik nedir konusunu merak ediyorsanız THEADX blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Programatik

Algoritmaların İşlemini Yapması İçin Zaman Tanıyın

Programatik reklamcılık yapay zeka ve makine öğrenimine dayalıdır. Bu teknolojik araçların reklam kampanyalarını gerçek zamanlı olarak optimize etmek için tasarlandığı anlamına gelir. Sistem, kullanıcıların reklamlarınıza verdiği yanıta bağlı olarak, hangi reklam öğelerinin en iyi performansı gösterdiğini, tıklamaları, hedef kitlenizi, reklamları göstermeniz için ideal zamanları ve kampanyanızın başarısı için gerekli olan diğer birçok faktörü öğrenir. Her etkileşim, algoritmaların öğrenmesi ve gelişmesi için bir fırsattır. Bu nedenle, her zaman kampanyanın başlangıcında, kampanyanın hedef kitlenize ve amacınıza göre uyarlanacağı bir öğrenme aşaması planlamalısınız. Bu nedenle kampanyanın ilk birkaç gününde sonuçların beklentinizi karşılamaması normaldir.

Genel bir kural olarak, kampanyanın ilk iki haftasında sonuçlar tatmin edici değilse endişelenmenize gerek yoktur.  Durum bu sürenin ötesinde devam ederse, kampanyada detaylı inceleme yapmanın zamanı gelmiştir. Öğrenme ve optimizasyon süresinin iki hafta olduğu göz önüne alındığında, her ay yeni bir kampanya yayınlamanın ideal olmadığı açıktır. Düzenli olarak kısa kampanyalar başlatmak yerine, algoritmanın iyileştirme özelliklerinden tam olarak yararlanmak için kampanyalarımızı daha uzun sürelere yaymayı düşünün.

Yaratıcı İçerikler Tasarlayın

Algoritmalar, yalnızca en iyi performans gösteren parçaları tutmak ve her ziyaretçiye en uygun olanı sunmak için yaratıcı içeriğinizi sürekli olarak test eder. Her biri farklı bir mesaj içeren ve mümkün olduğunca çok sayıda standart ölçülerde olan üç ila beş reklam tasarlamanızı öneririz. Bu sayede potansiyel bir alıcıya ulaşma fırsatını kaçırmazsınız.

Reklam öğelerini çeşitlendirmenin birkaç yolu;

  • Formatı değiştirin
  • Görselleri değiştirin
  • Promosyonunu değiştirin
  • Başlığı değiştirin

Programatik reklam alanında yaygın olan görsel boyutları;

Programatik

Kampanyayı Başlatmadan Önce Hedefinizi ve KPI’larınızı Belirleyin

Bir kampanyanın stratejik amacı, dağıtımını büyük ölçüde etkiler. Diğer şeylerin yanı sıra kampanyanın programlama stratejisini, piksel düzenini ve kampanyanın nasıl optimize edileceğini belirler.

Kendinize sorun; Kampanyanızla neyi başarmaya çalışıyorsunuz? Veritabanınızı genişletmek mi? Marka bilinirliğinizi arttırmak mı? Daha fazla satış yapmak mı? Tüm bu hedefler birbirlerinden çok farklıdır ve hedefinize özel olarak uyarlanmış bir başlangıç stratejisi geliştirmeniz gerekir.

Ardından, hedefinizin çevrimiçi eyleme nasıl dönüştüğünü kendinize sorun; Örneğin, nitelikli müşteri adayları oluşturmak istiyorsunuz bu insanların bir form doldurarak, webinar veya teknik inceleme gibi Premium içeriği indirmesini sağlayarak yapılabilir. Kampanyanızın dijital amacı olabildiğince çok form doldurmaktır.

Kampanyanızın başarısını daha iyi ölçmenize yardımcı olacak ikincil KPI’larınıda belirleyebilirsiniz. Form doldurma örneğimizi ele alırsak ikincil KPI’larımız sayfamızda geçirilen süre veya hemen çıkma oranı olabilir. Son olarak, stratejilerinizi doğru bir şekilde kurmak için kullanıcı yolculuğunuzu ve insanların her sayfada gerçekleştirmelerini istedikleri eylemleri anlamak gerekecektir.

Hedef Kitlenizi Net Bir Şekilde Tanımlayın

Hedef kitlenizi belirlemenin en iyi yolu, tüm kullanıcı veri kaynaklarınızı toplayan bir müşteri veri toplama platformuna, kampanyalarınız için hedef kitle segmentlerinizi tanımlamak için de kullanılan bir veri yönetim platformuna sahip olmanız gerekmektedir.

Farklı Stratejileri Aynı Anda Test Edin

Bir kampanya sırasında, bütçenizin tamamını tek bir kampanyaya yatırmak yerine A/B testi yaparak sizler için en uygun kampanyanın hangisi olduğunu analiz edin. Bunları aynı anda test ederek hangi kampanyaların en iyi sonuç verdiğini görebilir ve en kötü performans gösteren kampanyanızdaki bütçenizi alıp en iyi performans gösteren kampanyanıza yatırabilirsiniz. Bu kampanya sonuçlarınızı arttırmak için en iyi stratejidir. Tabii ki kısıtlı bir bütçeniz var ise bunu yapmanızı önermiyoruz. Lütfen unutmayın; Bir stratejisiniz daha az iyi performans gösterse bile bu gelecekteki kampanyalarınız için bunu unutmanız gerektiği anlamına gelmez. Birkaç ay içinde, hedefiniz hakkında daha alakalı veriler edinmiş veya çok daha ilginç sonuçlar elde etmenizi sağlayacak yeni araçlar geliştirmiş olacaksınız.

Kısacası, programatik reklamcılığın başarısı büyük ölçüde önceden yaptığımız stratejik düşünceye bağlıdır. Bu beş ipucu kampanyalarınızı daha iyi planlamanıza ve bu reklamcılık yönteminden tam olarak yararlanmanıza yardımcı olacaktır.

Daha fazla ipucu ve bilgi için THEADX diğer makalelerine göz atmayı unutmayın;

-Programatik Reklam Nedir?
-Programatik Reklam Teknolojisinde Neler Var?
-Programatik Reklam Hakkında En Çok Sorulan 14 Soru